Feest met het zeemonster
Na het grot-avontuur was het zondag weer tijd om te skiën. Deze keer, heel apart, de helling óp. Daarvoor doet men een huidje onder de skies, zodat je wel de heuvel op kunt glijden, maar niet terug, door de ruwheid van de stof. We hebben ongeveer een uur gelanglaufd, voordat we de “piste” bereikten Dit is een hele goede work-out! Het weer was wederom prachtig.
Vanaf maandag werd het weer minder mooi: harde wind, (zware) bewolking en sneeuw. Dat laatste zorgt voor een ontnuchterende bezigheid vlak voor het slapengaan: je raam uitgraven. Dit is namelijk je eigen vluchtroute in geval er brand uitbreekt voor je kamerdeur. Een beetje teleurstellend is het wel als je vervolgens ’s ochtends wakker wordt en weer dezelfde hoeveelheid sneeuw voor je raam ziet liggen.
Ondertussen zijn de Nederlandse onderzoekers druk met het opstarten van hun werk in twee van de vier mini labs. Ze willen natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag en afgelopen dagen waaide het hard, waardoor het zeeijs bijna geheel verdwenen is en zij dus de zee op kunnen om monsters te nemen. Woensdag vonden we het daarom tijd om een klein feestje te vieren met alle basisbewoners om de verwerking van het eerste zeewatermonster te vieren. Dat ging niet helemaal zoals gepland en we werden er even fijntjes op gewezen dat we in Antarctica zijn: om 16:30 u viel de stroom uit. Dit duurde ongeveer een half uur, toen gingen de lampen weer aan, en in de 2 daaropvolgende uren sprongen zoetjes aan alle andere zaken ook weer aan. Je kunt op zo’n moment niets, er is geen stromend water (dus ook geen wc), de meetapparatuur doet het niet en alle diepvriezers waar onderzoeksmonsters in worden bewaard (op -80 C) dreigen op te warmen. Iedereen is dan even in rep en roer en er wordt hard gewerkt om de stroom weer terug te krijgen. Voor degenen die hier niets aan kunnen doen is het een mooi moment om hun raam sneeuwvrij te maken……
Het feestje hebben we uiteindelijk wel gevierd, mét zelfgemaakte bitterballen! Nu zitten we in het vliegtuig richting de Falkland Eilanden. Ik heb tijdens het opstijgen in de cockpit gezeten op de zg. jump seat. Dat is prachtig! Ook erg interessant om de piloten aan het werk te zien. Vanochtend ben ik vroeg op gestaan om nog eenmaal de wandeling te maken in de hoop toch nog een pinguïn te spotten (terwijl collega Leon nog hard aan het werk was in één van de labs!). Maar helaas, naast een eenzame snurkende Weddell zeehond en een Snow Petrel (een soort meeuw, maar dan geheel wit, met zwarte snavel en zwarte ogen) was er geen leven te zien. De pinguïns zijn zeker nog erg tevreden over hun winterverblijf. Dan heb ik in ieder geval een goede reden om nog eens terug te komen.
- Lees verder op Een eigen lab op de Zuidpool
Onze Dirck
Sinds een aantal dagen wordt er weer hard gewerkt in het Dirck Gerritsz Laboratorium. Er moest even op nieuwe onderdelen gewacht worden, maar sinds die met het vliegtuig zijn gearriveerd, werd er zelfs op zondag doorgewerkt. Een aantal mannen van de British Antarctic Survey is er druk mee, zoals de Facility Manager, de elektricien en de loodgieter. Het bleek dat sommige leidingen van de mobiele labs niet aansloten op de leidingen in het gebouw zelf. Maar daar is natuurlijk wel een oplossing voor te vinden. Ook wordt nog hard gewerkt aan het afmaken van de stikstofleidingen: ieder lab heeft stikstoftoevoer dat van belang is voor het onderzoek. Ook is mijn NIOZ-collega Leon inmiddels hard aan de slag gegaan om bijvoorbeeld software te installeren. Ieder mobiel lab is namelijk op afstand te volgen via internet. Het bedrijf dat de labs gebouwd heeft (JM Services) houdt de labs op deze manier in de gaten.
Drie mini labs worden dus in gereedheid gebracht, De Blijde Boodschap, Geloof en Liefde. Hoop, het vierde mini lab is nu per schip onderweg vanuit het Verenigd Koninkrijk naar hier en komt naar verwachting rond 20 december aan. Verder is er nog wat te coördineren met de lab manager van het Britse lab. Zij hebben alles natuurlijk al jaren voor elkaar dus daar kan ik nog heel wat van leren. Morgen arriveren de eerste onderzoekers. Dan kan het lab echt in gebruik worden genomen.
Vandaag is het winderig en het sneeuwt. Er wordt niet gevlogen, en ik moet zeggen dat het hier heel aangenaam is als de zon schijnt en het is windstil, maar met het huidige weertype blijf ik maar vooral binnen : ). Hoewel, we gaan straks boxen versjouwen in ons lab, en vanaf het gebouw waar ik nu zit ben je dan toch zo'n vijf minuten aan het wandelen om bij het Dirck Gerritsz Lab te komen. Hopelijk waai ik niet weg....of struikel ik en sneeuw ik in... .
- Lees verder op Een eigen lab op de Zuidpool
Wat een reis!
Hola,
Ik ben nu in Santiago de Chile, waar ik de luxe heb dat ik een aantal uren een hotelkamer tot mijn beschikking heb. Vanochtend om 9:00 u zijn we hier geland na een rustige vlucht, die 14 uur duurde. Om 19:00 u vanavond vertrekt mijn vlucht naar Punta Arenas. Vanaf nu heb ik groot respect voor de poolonderzoekers die deze reis maken!
- Lees verder op Een eigen lab op de Zuidpool
Op naar de oplevering!
Ik werk als beleidsmedewerker bij de afdeling Aard- en Levenswetenschappen van NWO. NWO financiert wetenschappelijk onderzoek. Eén van de subsidieprogramma’s die ik onder mijn hoede heb is het Nederlands Polair Programma en daarom ben ik project manager van het project Dirck Gerritsz Laboratorium. Ik reis nu af naar Antarctica om de officiële oplevering van het lab te doen, samen met een technicus van het NIOZ. Hij zorgt ervoor dat het lab daadwerkelijk kan opstarten.
We verblijven 2 weken op de Britse onderzoekbasis. Hierdoor krijg ik een goede indruk hoe het leven op een poolonderzoekstation is. De reis er naartoe is lang en daar kijk ik niet naar uit, maar ook dat hoort er bij. Ik vlieg naar Madrid, vandaar naar Santiago de Chili en daar stap ik op een binnenlandse vlucht naar Punta Arenas. Vandaar vlieg ik met een DASH 7 van BAS naar Rothera. Omdat het weer nogal eens roet in het eten gooit voor wat betreft dit laatste deel van de reis, dien je minstens 24 uur voordat je in de Dash 7 stapt, in Punta Arenas aan te komen. Ik heb ervoor gekozen wat eerder daar aan te komen om wat tijd in Punta Arenas te hebben. Alles wordt door BAS geregeld: mijn verblijf in Punta Arenas, alle vluchten, mijn verblijf bij het onderzoeksstation zelf en natuurlijk de terugreis.
Op dit blog zal ik geregeld (zolang de internetverbinding in Antarctica het toelaat) wat van mij laten horen!
- Lees verder op Een eigen lab op de Zuidpool
Oeuvre poolfilmers Musch&Tinbergen; op DVD te koop
Wij zijn nog altijd enorm trots dat onze Pooljaar.nl-film is samengesteld door de Nederlandse Gouden Kalf-winnaars Musch&Tinbergen. Voor liefhebbers van hun onnavolgbare, rauwe werk is er goed nieuws. Het hele oeuvre van de twee is nu op DVD verschenen.
Pooljaar.nl: Onderzoekers doen verslag
Jan Musch (1951) en Tijs Tinbergen (1947) verrijken de filmhistorie met natuurfilms die in vorm en thema radicaal verschillen van de bekende, rond commentaar gecentreerde filmverhalen. ‘Eigenlijk is een natuurfilm geen genre. Als een natuurfilm echt goed is, dan is het gewoon een goede documentaire of speelfilm: dan gelden dezelfde wetten’, zo stellen de makers. Bij Musch&Tinbergen bestaat de natuur niet als wereld op zichzelf: met vrolijke ironie en oog voor detail bestuderen de filmmakers de complexe relaties tussen natuurbeschermers, onderzoekers, recreanten, jagers en boeren. Gefascineerd door mensen die zich laten leiden door passie en gedrevenheid, volgen Musch &Tinbergen onderzoekers tijdens hun veldwerk.In combinatie met gedegen camerawerk en een bijzondere montage levert dit fijnzinnige en ontroerende films op, die zowel door natuurliefhebbers als het grote publiek worden gekoesterd.
In 2009 ontvingen Musch&Tinbergen een Gouden Kalf voor Rotvos (2009), na drie eerdere nominaties voor SpreeuwenWerk (1983), Punki en Ganshyam (1989) en Gebiologeerd (1994). In 1990 werd de film Ganzenproblemen? (1989) op het Wildscreen Festival (UK) bekroond met een speciale prijs voor ‘the most entertaining wildlife film’. Hun nieuwste film Boeren Burgers Buitenlui (2012) is ook opgenomen in deze uitgave.
Inhoudsopgave
DVD 1
Rotvos (2009)
Boeren Burgers Buitenlui (2012)
Mul (2001)
DVD 2
Spreeuwenwerk (1983)
Nieuwe Natuur (1996)
Ganzenproblemen? (1989)
Koos van Zomeren: Lopende Zinnen (2002)
Tiengemeten, van Landbouw naar Natuur (2000)
DVD 3
De Carrièreplanning van de Scholekster (1997)
Gebiologeerd (1994)
Onze Rotgans in Siberië (1996)
Bevlogen Waterland (2002)
DVD 4
Lollie (1989)
Marianne (1992)
Johan (1989)
Rode Oogjes (1991)
Kofi en Cacao (1998)
Punki en Ganshyam (1989)
De Verborgen Schatten van Qala Qala (1999)
Consumentenbond (1996)
- Lees verder op Pooljaar: alles wat u altijd wilde weten
Volgende berichten »